Hiljaisuus on Esko Salervon kuvaama draama


Hiljaisuus on suomalaisen elokuvaohjaaja Esko Salervon viimeisin elokuva, ja se kertoo tarinan uskomattomasta muutoksesta erossa olevan pariskunnan suhteessa. Elokuvassa kuvataan, mitä tapahtuu, kun pariskunta päättää lopettaa puhelut ja viestit molempien menneisyyksistä, ja tämä tuo mukanaan jae uudenlaiseen vuorovaikutukseen. Elokuva kuvaa paitsi uskomatonta muutosta, myös pieniä virhetekoja, joita todellisen elämän parisuhteissa tehdään.

Hiljaisuus on hyvin herkkä elokuva, joka ei pelkästään laajenna merkitystämme esineistön äänestä, vaan myös ajankohtaisista aiheista tulevien äänten vaikutuksista tulee esille. Se onnistuu sirottamaan henkilöiden vuorovaikutusta pienempiin palasiin, ja saamme nähdä, ketkä sanat mutta myös hiljaisuudet ovat olennainen osa esittemme rakkaustarinaa. Elokuvassa esitellään tarina yhteenkuuluvuudesta 2017-luvun todellisuudessa. Hiljaisuus antaa hienon mahdollisuuden pohtia omaan suhteeseen ja todellisiin perhekonflikteihin liittyviä arvoja.

Hiljaisuuden draamallinen tunnelmaa syventyykin suurenmoisen musiikin ja luonnon avulla. Esko Salervon luoma draama ja sen hyvin kiehtova visualisointi kannustelee ihmisiä jatkamaan keskustelua ja saattamaan parisuhteen paranemiseen lopulta lopulliselle tasolle.

Hiljaisuuden rooli Esko Salervon draamassa on häkellyttävän merkittävä ensimmäisestä kohtauksesta loputtomiin. Hiljaisuudella ja vähäisillä puheenpulmilla Salervo pyrkii kuvaamaan draaman luonnetta ja personoidun päähenkilön henkilökohtaista pelkoa. Mahdollisuus purkaa jotain Sanoinkuvaamatonta tarinan tarjoamalla tuliteemasta (tai tulisiemenestä) haastattelukuulusteluihin, kosketukseen ja tilanteisiin, joissa sanat eivät riitä, voi olla draaman suurin voima ja menestyksen ansio.

Salervon sanomisen vahvuus on hiljaisuuden voimakkuus, ja tämä tallentuu myös kuvauksen kautta. Valojen himmeyssä, niukassa ja vahvassa melodratiikassa, mykkien ulosantojen pienet variaatiot ja tilanteiden visuaalinen protulien vahva sana puudyessä, kaikki osoittavat saumattomasti viittaavan emootioneidensa sisältöön.

Hiljaisuudella on keskeinen rooli kiinnittäessämme huomion draaman henkilöihin sekä ymmärtäessymme, mistä he ponnistavat. Koska ei ole mahdollista viestiä Sanontojen avulla, meidän on palottava syvemmille kerroksille saadaksen vastaus tai selitys.

Olipa se sitten esityksen tunnelma tai piilotettujen merkitysten ammentaminen, Salervo tilitti Hiljaisuuden vaikutustarina monien sanomisen muotojen mukaan. Upean uskollisen siirrettiin Salervon draama lukijoiden sydämiin ja mieleen pysyvien ikimuistoisempien hetkienne avulla.

Hiljaisuus on kirjailija Esko Salervon kuvaama draama, jossa maaseudun pienen yhteisön perhettä seurataan elämässään. Salervon teos kertoo tarinan Jannesta ja Maria-vaimon pienestä perheestä, jonka vuorovaikutus muuttuu radikaalisti, kun Jannen vanha isä saapuu asumaan luokseen.

Hiljaisuus tuo esille Jannen erilaisen elämän ja sen vaikutuksen, jonka isän saapuminen ja iso talo tekevät arkeen. Jannen ja Marialle suuri muutos sekä suhtautuminen vieraan isoisänsa suhteen on hyvin herkkä asia, ja he yrittävät suhtautua uuteen olotilaan parhaansa mukaan.

Kirjan draama ei ole pelkästään perheen vuorovaikutusta, vaan myös tietoa siitä, miten maaseudun pienet yhteisöt elivät 1970-luvun Suomessa. Kirja antaa älykästä ja hienoa tietoa siitä, kuinka vanhat tavat muuttivat paikkakuntia ja maatalouteen. Tarina ja henkilöt vilisevät monia aikojen muutoksia, jotka muuttavat ihmisten elämisen tapaa.

Salervon Hiljaisuus on vahva esimerkki siitä, miten lukija voi perehtyä 1970-luvun Suomessa elmiin ja kokemusten pohjalta tutkia useampiakin nykyaikaisia aiheita samasta teoksesta. Se herkullinen draama houkuttelee meitä syvemmalle matkaan historiaan asti.

Hiljaisuus on Esko Salervon dokumenttisarjan pääteema. Salervon katse tuo meidät tutkimaan paikkoja, joilla hiljaisuus hallitsee jokapäiväistä elämää. Dokumenttisarjassa seuraamme henkilöiden kohtaamisia, ajatuksia ja sielunmaisemia, joissa harvoin vilahtavat sanaa, toimintaa ja tunteita.

Dokumentti tarjoaa katsojalle tilaisuuden pysähtyä ja oivaltaa, kuinka tietynlaisen hiljaisuuden voi kokea voimallisen voimaannuttavana – osana jokapäiväistä elämänrytmiä. Hiljaisuudessa voimme oivaltaa oman sisimmämme olemuksen ja ikuista läsnäolevaa rauhaa.

Katsomalla Esko Salervon dokumenttisarjaa voi löytää paljon ajateltavaa ja oppia arvostamaan ja hyödyntämään hiljaisuutta omallasi tavallasi. Seurataan yhdessä hiljaisuutta!